Battlefield route KZN - Dag 2

Op zondagochtend hebben Marco en ik lekker uitgeslapen en genoten van een simpel ontbijt in ons hotel. Naast het hotel liepen ezels en emoes te grazen, zoals je op onderstaande foto's kunt zien. 




Na ons ontbijt zijn we op weg gegaan naar Blood River. Onderweg kwamen we meerdere nest plaatsen tegen van Maskerwevers. De Grenadierwever hebben we ook op meerdere plekken gespot. 



De slag om Bloed rivier vond plaats op 16 december 1838. Andries Pretorius was als generaal van de Boeren aangesteld om met 470 man en 60 wagens chief Dingane en zijn Zulu leger te verslaan. Pretorius maakte een laager van de wagens op de bank van de Ncome rivier, waar ze aangevallen werden door ongeveer 6000 Zulu krijgers. 



Het Blood River museum bestaat uit een bezoekerscentrum, waar een korte film over de slag te zien is en meerdere monumenten. Het eerste monument is het Jaw-Bone Wagon Monument, die gebouwd is in 1938. 


Verder is er een piramidevormige steenhoop die in 1938 is gebouwd als herdenking voor de vernieuwing van het Covenant, een belofte om een kerk te bouwen als de voortrekkers zouden winnen. 

Maar het interessantste monument is de bronzen wagen laager, welke gebouwd is als een replica van de originele laager op de plek waar de originele laager ook gestaan heeft. Tussen de wagens staan ook drie beelden van de kanonnen die de voortrekkers hadden. In het midden van de laager ligt een hoop stenen die als monument zijn neergelegd in 1866 tijdens de eerste herdenking van de veldslag. 



Tijdens de veldslag zijn 3000 Zulu krijgers omgekomen, waarvan het bloed de Ncome rivier rood kleurde, vandaar de naam bloed rivier. Tegenwoordig moet je moeite doen om voor te stellen dat er een grote rivier was, want er is bijna geen water meer te vinden in de rivierbedding. 



Vanaf het monument is er een brug over de rivier naar het Ncome museum. Tijdens deze korte wandeling kwamen we een paar interessante sprinkhanen tegen en waren er meerdere 
Grenadierwevers aan het rondvliegen. 





Aan de andere kant van de rivier hebben we een klein museum bezocht over de veldslag vanuit het standpunt van de Zulu's. In dit museum gaan ze er van uit dat veel minder Zulu's zijn omgekomen tijdens de veldslag. Ook is er meer te lezen over de geschiedenis van de verschillende Zulu koningen. 


Na ons bezoek aan bloed rivier zijn we doorgereden naar Isandlwana. Hier heeft het Engelse leger een grote nederlaag geleden in de Anglo-Zulu war. Het leger had een kamp naast de Isandlwana berg, welke tijdelijk zou zijn en dus niet goed verdedigd werd. Een groot deel van het leger was op 22 januari 1879 niet aanwezig in het kamp omdat de Zulu's als afleiding een klein legertje op een andere plek de Engelsen hadden aangevallen. Maar het Zulu leger van ongeveer 20.000 man hield zich verscholen vlak bij het kamp en viel de Engelsen aan op 22 januari. Iets meer dan 1300 Engelse soldaten overleefden de veldslag niet en ongeveer 1000 Zulu krijgers gingen nooit meer naar huis. 

Er is een klein museum waar de geschiedenis van de veldslag wordt verteld en je een korte video kunt zien. Op de plek van de veldslag staan meerdere monumenten en zijn er veel hopen witte stenen te zien, dit zijn plekken waar Engelse soldaten zijn begraven. Ook is er een monument voor de gevallen Zulu krijgers bij de ingang van het slagveld. 



Onze volgende stop deze dag was Rorkes Drift. Maar onderweg zijn we eerst gestopt bij een waterzuivering waar Marco al eens was geweest voor zijn werk.


Bij Rorkes Drift hebben we eerst wat gegeten. Daarna hebben we het kleine museum in het oude ziekenhuisje bekeken, voordat we een korte wandeling over het terrein maakten om te zien hoe klein de plek was waar de Engelsen zich uiteindelijk ophielden. 

De slag bij Rorkes Drift vond plaats tijdens de nacht van 22 januari 1879. Een deel van het Zulu leger dat eigenlijks Isandlwana moest aanvallen was door gelopen en viel de kleine ziekenhuispost aan. De Britten hadden muren gebouwd van zandzakken met hulp van de twee gebouwen om een verdedigbaar gebied te hebben. Er waren 150 Engelsen in het kamp, welke 4000 Zulu's 12 uur lang hebben tegengehouden. 17 Britten overleefden de slag niet, net als 500 Zulu krijgers.


De begraafplaats en Zulu monument hebben we niet meer bekeken, want het museum was al gesloten en het werd tijd om terug naar Durban te rijden. Al met al was het een geslaagd en interessant uitje!

Reacties

  1. Dit heb je weer leuk gedaan Alinda.Met een vleugje geschiedenis.Leuk.
    Groetjes Arnold

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tips! We gaan kijken of we deze lokaties kunnen bezoeken. LadySmith hebben we al op onze lijst staan. Rien.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten